Totally lost

Een jaar geleden kwam ik met deze foto soort van uit de kast, nadat ik behoorlijk veel tijd nodig had gehad om het slagveld van Corona op mijn werk (en leven...) te verteren. Een jaar verder ziet de wereld er totaal anders uit en daar ben ik heel blij mee.

Dan vergeet ik soms hoe totally lost ik was, een tijdje. Net zo lost als de bestuurder met doffe ogen die ik vorige week sprak. En de adviseurs die vorige maand bozig en met hun ziel onder hun arm voor me zaten. Trouwens net zoals teams in organisaties soms zijn. Zo totally lost dat je het het liefst zo snel mogelijk vergeet.

Wel jammer.

Nee, niet jammer omdat het zo lekker is om eindeloos rond te rollen in je eigen drama en tranen. Wel jammer omdat het een reminder is dat het volkomen logisch en volstrekt normaal is dat je tijdelijk de weg kwijtraakt als je verandert. Dat het normaal is dat je twijfelt aan alles, niks meer zeker weet en ook niks meer kunt beslissen. Je dom voelt. En nutteloos. Dat jullie als kippen zonder kop rondlopen, ondanks opgeteld 183 jaar ervaring in je team. Dat je allemaal stomme dingen doet, die helemaal niet helpen. Ruziemaken. Meer Excell bestanden maken. Lunch overslaan. Niet sporten. Marsen en Nutsen en Twixen uit de automaat halen. Langere werkdagen maken. 

Heel logisch ook dat jullie fouten maken die je anders nooit maakt, dingen vergeten die je anders nooit vergeet en een bloedhekel aan jezelf en elkaar begint te krijgen. En dat het ook nog niks helpt om je elke dag voor te nemen dat jullie nu maar weer gewoon normaal moeten doen. Laat staan met stemverheffing uitleggen dat HET ALLEMAAL VOLKOMEN ONDUIDELIJK IS. Of juist tandenknarsend uitleggen dat 'ze' gewoon even logisch moeten nadenken (en niet zo hysterisch doen). 

Allemaal heel logisch, heel normaal, heel voorspelbaar, die kluts kwijt zijn. Net zo logisch als jullie wrevel, verwarring, witte bekkies en uitgebluste ogen. Niks mis met jou en jouw collega's. Omdat bij elke verandering een niet-weten-fase hoort. Gewoon onthand. Gewoon paniekeriger, verwarder, besluitelozer dan normaal. Dat moet zelfs, een tijdje onthand. Anders verandert er niks. Het is dus niet alleen een normaal verschijnsel, maar ook een noodzakelijk verschijnsel, dat de weg kwijt zijn.

Snappen dat de niet-weten-fase normaal is, dat helpt al. Ik leg teams graag uit dat er helemaal niks mis met hen is als ze met afgrijzen naar hun extra-jankerige/klagende/stille/overwerkende/onzichtbare versie kijken. Ik spoor adviseurs aan om het licht aan te doen in het donkere verander-bos waar organisaties in rondlopen, zeker in de niet-weten-fase. Vertel in hemelsnaam wat logisch is. Zeg alsjeblieft (en herhaal): jullie zitten gewoon vet in de niet-weten-fase.

De afgelopen weken heb ik niet alleen de opluchting gezien over de herkenning van die niet-wetenfase, maar ook de ontreddering. De blinde paniek. De zelfhaat. Ik kreeg zelfs de volle laag over die niet-weten-fase. Of dat niet een erg relativerende term was 'voor het meurende drijfzand waar wij ons in bevinden ...?!' Of ik niks beter kon bedenken. Bijvoorbeeld de totally-lost-fase. De van-de-rel-fase. De niks-deugt-en-niemand-deugt-en-ik-deug-zeker-niet-en-jij-trouwens-ook-niet-fase. De whaaaaaa-fase. Ik durfde bijna niet te lachen om hun creatieve vondsten.

Ik zag de bestuurder die mij witjes aankeek over de niet-weten-logica: "Het is echt verschrikkelijk, dit. Ik kan niks meer van wat ik al jaren op m'n sloffen kan ..." 

Ik hoorde de adviseur foeteren: "Kan wezen dat het normaal is dat ik de kluts kwijt ben, maar helpt echt niet tegen de buikpijn en het totale gevoel van onvermogen dat me bij de benen heeft", zei hij. "En waag het niet om te zeggen dat dit ook volkomen logisch is!". 

En ik herinnerde me weer hoe mijn totally-lost-fase eruit zag. Of eigenlijk: hoe ik mij voelde. Verschrikkelijk lost. En in mijn geval nog eens extra stom omdat ik allang wist wat logisch was. Ik was notabene de bedenker van de niet-weten-fase ...! Hielp niet tegen de buikpijn. Dat ik een schoolvoorbeeld van de niet-weten-fase was met mijn fundamentele twijfel over mijn vak en mijn ondernemerschap? Tja, vast logisch maar wat heb je eraan... 

Wat soms wel een klein beetje hielp? Dat ik wist dat het tijdelijk was, al voelde dat wel erg lang tijdelijk. En wat ook hielp, was het boek van Thijs Evers, een  vriend die zijn huis in Heemstede lopend verliet om in drie maanden naar Santiago de Compostela te wandelen. Hij schreef het boek 'De lange weg naar huis', over zijn totally lost zijn. Niet tijdens, maar juist na zijn voettocht. Toen hij weer hoog en droog in zijn eigen huis, met zijn eigen bed en zijn eigen familie was. Ik heb een hele stapel van zijn troostrijke boek om cadeau te doen, aan iedereen die de weg kwijt raakt. 

Voor al die teams en al die mensen die ergens een keer tijdelijk in de totally-lost-fase raken - en dat doen ze natuurlijk aan de lopende band als verandering de enige constante is - hoop ik van harte dat ze minstens één iemand treffen die nog weet hoe verschrikkelijk die niet-weten ehhh pardon, totally-lost-fase kan voelen. Ik zal adviseurs in mijn opleidingen stug blijven aanmoedigen om hun eigen 'lost' niet te vergeten. 

Want ja, ik weet het, het is verschrikkelijk, dat totally lost ... 

lEANNE sTEEGHS
Door

lEANNE sTEEGHS

op 28 Mar 2023

goed beschreven MAAIKE. dOE MIJ MAAR ZO'N BOEK VAN tHIJS EVERS, OOK GESCHIKT VOOR OP MIJN BOEKENTAFELTJE WELLICHT. gROET lEANNE.

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 28 Mar 2023

Dank Leanne! Ik stuur je een exemplaar op!

Chantal
Door

Chantal

op 28 Mar 2023

Regelmatig terugkerend ook, dit gevoel. de UPSIDE: HET HOUDT ME SCHERP. het leert mij anders te kijken en nieuwe invalshoeken te ontdekken.Maar man, dat l-gevoel is echt k!

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 28 Mar 2023

Ja, echt he Chantal, k met p, dat l-gevoel.

Leontine
Door

Leontine

op 28 Mar 2023

Ja, dat. Interessant boek lijkt me dat, dank. Alsof je je na (en tijdens) elke verandering niet meer thuis voelt in de jas die huis was, of baan, of gezin of organisatie. Het is echt heel fijn als mensen (jij, thijs) dat Benoemen en beschrijven.

Callista Roelofs
Door

Callista Roelofs

op 28 Mar 2023

Het lijkt soms wel of ik de ene totally-lost-fase nog niet uit ben of alweer in de volgende zit. Herkenbaar verschil tussen de hulp die je hierbij kunt bieden aan teams en hoe anders het is als je er zelf in zit. Ik zou ook graag een exemplaar ontvangen

Majanka
Door

Majanka

op 28 Mar 2023

Top Maaike.. weer heerlijk herkenbaar en ook fantastisch geschreven. Doe mij ook maar zo'n boek van Thijs.. voor mij en mijn collega adviseurs, die regelmatig in een niet-weten situatie zijn aangeland

Jet
Door

Jet

op 28 Mar 2023

Gelijk heel nieuwsgierig naar het boek aangezien ik net al dapper wil beginnen aan een lekker-alleen-even-niets-moeten-EN-AFSTAND-wandelweekend.... en ja je staat nog op mijn to do lijstje om je te bellen

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 29 Mar 2023

Nou dit is echt een boek voor even-niets-moeten-afstand-wandelen Jet! Laat me maar weten waar het boek naartoe moet, heb je wat te lezen zonder moeten. En bellen kan altijd!

claudia van leent
Door

claudia van leent

op 28 Mar 2023

niet weten is gewoon akelig! Ik zat er jaren in, na vallen en weer opstaan. geen idee waar de weg naar toe leidde. achteraf is het allemaal makkelijk, maar tijdens.... is het gewoonweg verschrikkelijk. wil graag lezen hoe thijs zich er uit worstelde

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 29 Mar 2023

Oh ja, dat gevoel dat je woont in niet-weten, zo akelig Claudia...! Als je me je adres stuurt, bijvoorbeeld via Linkedin, dan stuur ik het boek van Thijs naar je op.

Carolien
Door

Carolien

op 28 Mar 2023

hoi Maaike, wederom treffend herkenbaar wat je opschrijft. Wij bevinden ons op dit moment midden in die niet-weten-fase, a.s. maandag begin ik als kwartiermaker in een nieuw MT. Dat boek is dus hartstikke welkom!

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 29 Mar 2023

Dank je Carolien! Kwartiermaker in niet-weten fase, mmmm, da's niet fijn! Stuur je me via Linkedin even je adres, dan stuur ik het op!

Majanka
Door

Majanka

op 28 Mar 2023

Wat een herkenbare fase en wat goed geschreven weer. Het boek van thijs is heel welkom voor mij en mijn collega adviseurs die zich regelmatig in de niet-weten fase bevinden

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 29 Mar 2023

Dank Majanka! Als je me via Linkedin even je adres stuurt, stuur ik je een exemplaar voor jou en je collega's!

Leonie
Door

Leonie

op 28 Mar 2023

Niet weten is zo ingewikkeld, stom en heel vermoeiend. Maar zo HERKENBAAR.ik ben nieuwsgierig naar het boek, maar misschien beter aan iemand sturen die het harder nodig heeft.

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 29 Mar 2023

Mega stom Léonie, dat niet-weten ... Ik stuur je het boek!

Karin Cremers
Door

Karin Cremers

op 29 Mar 2023

Lekker, ik ben toch niet gek :-). midden in een nieuw opgavegericht, adaptief, gezamenlijk met alle stakeholders (even wat leuke termen te gebruiken) programma met een stip op de horizon en een onbekende weg er naar toe..laat maar komen dat boek

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 29 Mar 2023

Nee jij bent niet gek Karin! Ook niet met je nieuwe opgavegerichte adaptieve gezamenlijke stakeholders dinges. Boek heb ik net bijbesteld, komt eraan!

Edith
Door

Edith

op 29 Mar 2023

Prachtig, en als je dan zo lekker in je eigen lost wentelt, de kans van vertragen pakt, je collega telkens met goede bedoeling je "hieruit wil helpen".... #wiensongemak. Ik ben ook heel nieuwsgierig naar het boek

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 29 Mar 2023

Ja, heel af en toe is totally lost ook gewoon lekker dobberen. LAAT MIJ! Boek komt eraan; stapel is op maar nieuwe besteld!

Moniek Bluyssen
Door

Moniek Bluyssen

op 29 Mar 2023

Dag Maaike, klinkt ook als het thema 'tussentijd'. en misschien is dit weer net anders. In elk geval zou ik het boek graag ontvangen als dat kan. hartelijke groeten, Moniek

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 31 Mar 2023

Ja zeker tussentijd, Moniek! Met de lading van totally lost tijd. Doet vaak meer recht aan hoe het voelt, daar in die tussentijd. Vind ik, maar dat kreeg ik dus de laatste tijd verschillende keren om mijn oren. tuur me even een mailtje (of via LinkedIn) met je adres, dan stuur ik het boek van Thijs naar je op. Zolang de voorraad strekt!

Sharon
Door

Sharon

op 30 Mar 2023

Hoi MAAIKE, heel HERkenbaar, zowel in werk/ verandertrajecten als nu ik prive (door ziek zijn) door een verandering heen ga. ben benieuwd naar het boek. en ook naar waarom ik alleen in hoofdletters kan schrijven in dit bericht ??? :)

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 31 Mar 2023

Het is fijn dat het herkenbaar is Sharon, maar ziek zijn is echt akelig. Stuur mij even een mailtje met je adres, of via LinkedIn, dan stuur ik je dit troost-boek!

george Heida
Door

george Heida

op 01 Apr 2023

Ik ben nog niet totally lost maar wel een beetje en ik voel dat er een grote overgang aan zit te komen voor me. zou blij zijn het het boek!

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 03 Apr 2023

Beetje not-totally lost dus George... Als je me een mailtje stuurt met je adres dan stuur ik het boek op!

Ingrid van Duivenbode
Door

Ingrid van Duivenbode

op 05 Apr 2023

jammer genoeg voldoe ik momenteel volledig aan de criteria dus zou ook graag eenexemplaar ontvangen, hopelijk gaat het helpen....

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 10 Apr 2023

waardeloos Ingrid... Stuur mij even een mail met je adres, dan stuur ik je een exemplaar op!

Ingemar Methorst
Door

Ingemar Methorst

op 10 Apr 2023

wat herkenbaar dat je dit zo verwoordt, heel herkenbaar zowel zakelijk als prive, zie dit ook als een stukje acceptatie dat dit nodig is om verder te komen, Mooi inzicht

Maaike Thiecke
Door

Maaike Thiecke

op 10 Apr 2023

Dank je Ingemar!

Reactie plaatsen