Stress van Week van de Werkstress
16 november 2024 

Stress van Week van de Werkstress

Kun je ook stress krijgen door de Week van de Werkstress te vergeten?

Ik wel.

Ik hou namelijk van dat soort weken. En ik kijk meestal reikhalzend uit naar die themaweken die een inkopper zijn voor een van mijn favoriete thema's. In dit geval over werkstress.

Ik heb denk ik zelf nogal werkstress, vandaar dat ik het ben vergeten. Heerlijke werkstress omdat ik een nieuw boek aan het schrijven ben dat ik vorige week naar proeflezers heb verstuurd. Waardoor ik nu in de oorverdovende stilte zit te wachten op hun feedback, na maanden in mijn eigen bubbel schrijven alsof mijn leven ervan afhangt.

Dat boek gaat heten Doe anders even anders. Speciaal voor adviseurs die verstand willen hebben van cultuurverandering en van de werkstress die daar onherroepelijk bij komt kijken. Want behalve stress van deadlines en overvol bord levert cultuurverandering ook veel stress in organisaties op. Vooral omdat er dan dingen gebeuren die heel onlogisch zijn:

  • Het gaat niet vanzelf, die cultuurverandering. Da’s raar. Ook niet als je het draagvlak verhoogt. Nog raarder.
  • Met goeie mensen die goeie competenties en goeie inzet hebben, wordt het helemaal niet makkelijk, die cultuurverandering. Helemaal raar. En met nieuwe goeie mensen ook niet. Bizar raar.
  • En die oude cultuur waar je zo graag vanaf wilt, die speelt extra op tijdens de cultuurverandering. Onbegrijpelijk irritant raar.

Iedereen krijgt stress van alles wat onlogisch is. Van onbegrijpelijk gelazer en bizarre cultuurfratsen dus. Van 'huh, wat, hoe kan dat nou?' Als jij als adviseur verstand hebt van logica bij cultuurverandering, dan kun je dus ongelofelijk veel betekenen in het verminderen van werkstress. Omdat jij kunt uitleggen waarom alles wat hierboven staat volkomen normaal en voorspelbaar is bij cultuurverandering en helemaal niks te maken heeft met individuele inzet of betrokkenheid of draagvlak of verbindend leiderschap of lastpakken met stront in hun ogen. Waarmee jij dus kunt voorkomen dat mensen elkaar (of zichzelf) gaan beschuldigen, uit frustratie of wanhoop over vertraging, weerstand of gedoe.

Met veranderlogica kun jij als adviseur onnodige werkstress tijdens een cultuurverandering voorkomen. En onnodig leed.

Op voorwaarde dat jij dat verstand van cultuurverandering niet voor jezelf houdt, maar gul deelt. Op een manier die regelt dat jouw veranderverstand gretig aftrek vindt en niet keurig in de verpakking blijft liggen.

Dáár gaat mijn nieuwe boek over. Ik verheug me erop dat dit boek op 10 februari 2025 in de winkel ligt. En dat er weer een hoop adviseurs bijkomen die organisaties in cultuurverandering kunnen bijstaan. Adviseurs die werkstress kunnen verlagen door logica te verspreiden!

Natuurlijk gaat dit nieuwe boek over veel meer dan logica; het gaat ook over alles wat adviseurs kunnen doen én laten om cultuurverandering makkelijker te maken. Hun eigen arsenaal. Hun hoofdrol, hun bijrollen en hun dubbelrollen. Wat geregeld iets tegennatuurlijk is. De ondertitel is niet voor niks: Maak een wereld van verschil door tegennatuurlijk advies over cultuurverandering. Je moet voor cultuurverandering namelijk precies iets anders doen dan je intuïtief geneigd bent om te doen. Daar gaat dan weer de stress van omhoog. Zowel bij organisaties als bij adviseurs. En ook daarvoor geldt: als je snapt waarom, is het minder stressvol. Nog steeds 'whaaa' soms en nog steeds tegennatuurlijk, maar wel logisch.

Ook goed tegen nodeloze werkstress dus.

Zit er allemaal in, in dit boek Doe anders even anders. Nog even wachten! Binnenkort kun je je inschrijven voor de eerste druk in een speciale editie. In de tussentijd, als je toch al bent opgewarmd en zin hebt in een training én het nieuwe boek: schrijf je in voor de laatste plekken in de training Cultuurdingetjes!

Reactie plaatsen