Cultuurdingetje in Nepal

Vorige week kreeg ik 'm: deze foto uit Nepal. Van iemand die mijn boek Cultuurdingetje, hè ... in zijn koffer had gegooid. Ik zei nog: 'Doe niet joh. Je hebt vakantie. Lees John Irving of zo.' Maar hij was eigenwijs. En ik blij, met zijn appjes over pagina 26 en pagina 151. En foto's zoals deze.

Ik realiseerde me dat ik ook zo'n soort foto uit Bali heb. En uit Venice Beach en de Dordogne. Waardoor ik me ineens afvroeg: cultuurdingetje in Nepal, hoe ziet dat er eigenlijk uit? Wat ik in mijn boek schrijf over cultuur die in de vloerbedekking van je organisatie zit, over vloerbedekkinglogica en de systemische cultuurkenmerken in elke organisatiecultuur: is dat Nederlands? Europees? 

Of all over the world net zo geldig?

Poldercultuur in Nepal? Vitale cultuur in Venice Beach? Geen idee, maar wel een vermoeden dat elke cultuur, waar dan ook, een samenspel is van dezelfde cultuurkenmerken. Jitske Kramer zegt het mooi: cultuur is het unieke antwoord van organisaties op universele vragen. Waarop ik steevast zeg: drie universele vragen met drie unieke antwoorden. Lekker overzichtelijk, die drie universele vragen.

Maar eerlijk gezegd weet ik niet of het in Nepal hetzelfde werkt. Of op Bali en in Venice Beach. Het afgelopen jaar heb ik daar vaker over nagedacht. Vooral toen die VP van Facebook uit Venice Beach mijn boek had gelezen (in het Nederlands ja) en ze me aanmoedigde het te vertalen omdat het zo universeel was. Ook toen ik het boek The Culture Map van Erin Meyer las en de acht cultuurschalen in dat boek moeiteloos vertaalde naar 'mijn' drie cultuurkenmerken. En dus ook toen ik deze foto van cultuurdingetje in Nepal kreeg.

Zou het minder Nederlands zijn dan ik denk ...?

Ik weet het niet. Is wel een onderzoekje waard misschien. Of een nieuw boek misschien ... 

Ondertussen kun je vanaf vandaag mijn boek Cultuurdingetje, hè ... tijdelijk met korting krijgen. Kun je lezen over die drie cultuurkenmerken en je eigen mening vormen over cultuurdingetjes in je organisatie, waar ook ter wereld. Speciale actie van mijn uitgever Van Duuren, ter ere van mijn 10 maanden oude boek, inmiddels vierde druk: met 17% korting voor € 24,99 in plaats van € 29,99!

Koop het nu, voor jezelf bijvoorbeeld, wat je al 10 maanden van plan was.
Voor iemand anders omdat je jouw eigen versie niet meer uit kunt lenen, door alle ezelsoren en uitroeptekens in de kantlijn.
Voor mijn part voor je moeder op Moederdag (of iemand die je deze dag vanwege bonus/stief/schoon/ex/bijna/helaas-niet-en-nooit-moeder een plezier wilt doen). Maar dan alleen als ze voor de lol boeken leest over maffe cultuurfratsen in organisaties. En dus niet als je haar meer plezier doet met turquoise Rituals, een Spiral Expert van Magimix of rode hanggeraniums. 

Je kunt 'm ook kopen als hint-met-een-koevoet-met-korting voor je collega, je manager, de Raad van Bestuur of je echtgenoot, maar geloof mij: heeft zelden het effect dat jij zo graag wil hinten-met-een-koevoet.

Ik mijmer nog wat over organisatiecultuur in al die andere landen. En andere werelddelen. Ik hoor echt graag van jou, hoe jij dat ziet. Hoe andere perspectieven combineren met die van mij. Hoe die elkaar overlappen. Of juist uitsluiten, of aanvullen. 

Reactie plaatsen