Bingo!

Na weken verbouwen en nog dik in stof-puinzooi-dozen-troep besloot ik een weekje de bouw stil te leggen. Even pas op de plaats. Even eruit. Even bijslapen, dom boekie lezen en in de zon. 

Even niks. 

Dat niksen doe ik in Zeeland. Ver weg genoeg om niet in de verleiding te komen toch even ... en dichtbij genoeg om een energievretende reis te voorkomen. Onderweg kreeg ik al strandbingo geappt. Voor mijn favoriete vakantiebezigheid. 

Voor de vakantie schreef ik al hoe ik altijd met mijn kinderen vakantiebingo doe: ruzie aan een buurtafel, een gezin dat de hele avond tegen elkaar zwijgt, puberdochters met moederverachting, Nederlanders die de prijzen van Hero appelmoes door de Italiaanse supermarkt tetteren. 

Ik hou ervan, bingo. 

De hele zomer kon ik natuurlijk mijn lol op met verhuis- en verbouw-bingo. Iets met gezeik met vergunningen, een betonnen vloer die maar niet droog wil worden, het mantra 'guttegut wat is dat bouwmateriaal duur geworden', tegels op de verkeerde muur. Tot mijn grote genoegen één grote vette NIET-bingo: géén bouwvakkers die niet komen opdagen. 

Oh en géén asbest, schimmels, houtworm of boktor. 

Natúúrlijk wel vertraging. En budgetoverschrijding ook bingo. Pal overeind blijft hoe gelukkig ik ben met dit huis, dat scheelt enorm in de stemming. Bovendien hou ik van geregel. En van gezeik. En van alles tegelijk.

Bijtanken in Zeeland is dus een goed idee na weken verbouw-plezier. Alleen dat brein van mij in bouw-overdrive laat zich niet meteen kalmeren. Dus bedenk ik hier acuut een Deutsche-leute-bingo. Iets met elektrische fietsen, fietshelmen, rugzakken, nein en Mutti. En met stug Nederlands pratend winkelpersoneel. 

Die bingo-voorliefde ga ik nou ook maar eens loslaten op cultuurverandering. Omdat het geheid enorm helpt om een bingokaart te hebben voor alle voorspelbare rare bokkensprongen die horen bij een bepaalde cultuurverandering.

Bingo voor de familiecultuur. En voor de angstcultuur. 

Best een goed idee. Want zo'n bingokaart is een lekker lijstje van voorspelbaar gedoe èn enorm geruststellend (hoort er allemaal bij, niks raars aan). 

En een volle bingokaart betekent goed bezig.

Ik ga 'm maken. Maar niet nu hè, hier in Zeeland! 

Straks. Volgende week. Of de week daarna. En ik ga 'm gebruiken voor de training Cultuurdingetjes, die in oktober start. Ik heb er nu al zin in!

Wil je ook? Schrijf je dan snel in voor de laatste plek. Voor 2024 mag ook, dan heb je lang voorpret.Reactie plaatsen